Hier wil je als GroenLinkser bij zijn: Arundhati Roy in Rotterdam

Twintig jaar geleden schreef Arundhati Roy De god van de kleine dingen, een enorme internationale sensatie. Maar in plaats van te werken aan een volgende roman, ontpopte ze zich als activiste. Op de bres voor het milieu, tegen de oorlog in Afghanistan en de nucleaire wapenwedloop, voor de rechten van etnische en religieuze minderheden in haar eigen India. De royalties van haar boek stak ze in een burgergroepering tegen de Narmada-dammen, die vele mensen van hun land zouden verdrijven en het ecosysteem in de rivier vernietigen. In 2014 noemde Time haar “een van de honderd meest invloedrijke personen ter wereld”.

Het is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Opmerkingen over Kashmir kwamen Arundhati Roy op een rechtszaak te staan, die uiteindelijk werd ingetrokken. Haar huis in Delhi werd aangevallen door fanatieke hindoes (zelf is ze afkomstig uit de christelijke minderheid van haar thuisstaat Kerala). Wie even het internet opgaat, vindt talloze, gruwelijk gedetailleerde doodsverwensingen. In haar vasthoudende radicaliteit heeft ze wel wat weg van Noam Chomsky, een andere compromisloze denker aan linkerkant van het politieke spectrum.

En ze komt naar Rotterdam, op vrijdag 16 juni, ’s avonds in De Doelen. Ernest van der Kwast spreek met haar over schrijven, politiek activisme en over haar tweede roman, die er uiteindelijk toch nog gekomen is. Er is uitgebreid de gelegenheid om haar zelf vragen te stellen en na afloop signeert ze. Kaartjes voor een tientje bij Boek & Meester.