Tom Lanoye bij Boek & Meester over zijn nieuwe roman Zuivering

Zuivering, de nieuwe roman van Tom Lanoye, gaat over een misatrope stotteraar die een Syrische vluchteling in huis neemt. De twee mannen zijn collega’s, ze werken bij een bedrijf dat huizen schoonmaakt na branden, zelfmoorden en andere narigheid. Ook de poëzie bindt hen. Het gaat allemaal min of meer goed, totdat de vluchteling het tijd vindt om zijn gezin te laten overkomen en ook bij zijn vriend te laten intrekken.

Op dat moment … ik weet wat er dan gebeurt, want ik heb Zuivering al gelezen ter voorbereiding op Boek & Meester, aanstaande woensdag om 8 uur in het Bibliotheektheater. In elk geval toont Lanoye zich een geëngageerd schrijver, die zich in de vluchtelingencrisis verdiept heeft en zijn gehoor niet spaart. Solidariteit is mooi, maar heeft zijn onaangename kanten.

Hoe dan ook, we hebben Lanoye zo gek gekregen dat hij de Nederlandse presentatie van zijn jongste roman exclusief in Rotterdam doet. Kaartjes kosten een tientje, maar stuur me een berichtje en ik regel korting voor je.