Baudet biedt Klaver sloophamer aan

Thierry Baudet heeft een vioolkist met een sloophamer laten bezorgen bij Jesse Klaver bij wijze van goedmakertje voor de bedreiging die hij gisteren uitte. ‘Ik stel dringend voor dat we deze kwestie verder laten rusten’, aldus Baudet in het begeleidende kaartje.

Beiden hadden gisteren een aanvaring, nadat Klaver had gevraagd naar Russische betalingen voor de pro-Russische activiteiten van Baudet. De laatste zei daarop eerst plenair en daarna privé dat hij Klaver op zijn bek zou slaan. Klaver vatte dit op als bedreiging. Baudet vond dat overdreven: “Bij ons geldt het pas als bedreiging wanneer je iemands oor afsnijdt. Enfin, sorry hoor. Wat een circus.”

Lees verder Baudet biedt Klaver sloophamer aan

Henry David Thoreau: Canoeing in the Wilderness

Canoeing in the Wilderness klinkt avontuurlijker dan ‘Studeerkamergeleerde gaat kamperen’, maar dat laatste dekt dit reisverslag van Henry David Thoreau beter. Het beslaat een week lange tocht langs de meren, moerassen en bossen van Maine halverwege de negentiende eeuw. Thoreau vertelt in detail wat hij ziet en meemaakt, wat op den duur nogal eentonig is. Dat is echter niet de voornaamste attractie van dit dunne boekje.

Ik heb me vooral vermaakt met de interactie tussen Thoreau en de door hem ingehuurde Indiaan, Polis, voor wie dit helemaal niet de wildernis is, maar de achtertuin waar hij af en toe een eland schiet en toeristen rondleidt. Terwijl Thoreau het steeds zwaarder krijgt, banjert Polis vrolijk voort en vist zijn opdrachtgever uit het bos als die weer eens verdwaald is. Thoreau schrijft het allemaal feitelijk op, maar je proeft als het ware Polis’ gevoel dat hij met een onnozele op stap is.

Lees verder Henry David Thoreau: Canoeing in the Wilderness

Truman Capote: In cold blood

In cold blood van Truman Capote is een controversiële klassieker op de grens van fictie en journalistiek. Het reconstrueert in detail de moord op een gezin in Kansas in 1959, volgt de moordenaars en de politieagenten tot in en voorbij de rechtszaal. Allemaal waar gebeurd, volgens Capote, die weliswaar heel gedegen onderzoek deed, maar ook scènes en dialogen uit zijn duim zoog. De feiten zijn lang geleden, dat het boek nog relevant is heeft te maken met de stijl.

Truman Capote grijpt de lezer bij de strot met zijn dwingende manier van schrijven. De enorm gedetailleerde beschrijvingen brengen het rurale Kansas en zijn bewoners tot leven. Juist door het bij feitelijkheden te houden en empathie met de slachtoffers te vermijden geeft hij je als lezer het gevoel dat je er zelf bij bent in plaats van dat iemand het aan je vertelt.

Lees verder Truman Capote: In cold blood

Nederland dropt broodjes kaas in Gaza

De Nederlandse regering heeft met drones enkele honderden broodjes kaas afgeworpen boven Gaza. De Israelische premier Netanyahu reageerde woedend op de ‘steun aan terroristen’.

Demissionair premier Mark Rutte bracht het nieuws eerder vandaag naar buiten. Volgens hem past het droppen van de broodjes kaas binnen het Nederlandse beleid van opvang in de regio. Soberheid en doelmatigheid staan daarbij voorop en broodjes kaas passen in dat profiel, aldus de premier, die eraan toevoegde het te betreuren dat zoveel mensen in Gaza in de buitenlucht moeten slapen, maar dat dit in de beste landen kan gebeuren.

Lees verder Nederland dropt broodjes kaas in Gaza

Putu Wijaya: Telegram

Telegram van de Balinese auteur Putu Wijaya geldt als een mijlpaal in de Indonesische literatuur vanwege het spel met fantasie en werkelijkheid, dat doet denken aan het werk van Cortázar. De lezer weet op een gegeven moment niet meer wat hij nou moet geloven van wat hem wordt verteld.

De hoofdpersoon is een naamloze Balinese journalist in Jakarta (maar uit de context blijkt dat hij de eerstgeborene is, dus Putu of Wayan heet, want zo gaat dat op Bali). Hij krijgt een telegram dat zijn moeder ernstig ziek is, en beseft: nu komen er talloze verplichtingen op hem af, voorgeschreven door de eeuwenoude traditie. Zijn leven in Jakarta kan zomaar ten einde komen. In zijn zoektocht naar uitvluchten wordt het verhaal hallucinant.

Lees verder Putu Wijaya: Telegram

Heinrich Böll: Und sagte kein einziges Wort

Fred Bogner en zijn vrouw Käte kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen in het Duitsland van vlak na de oorlog. Met drie kinderen bewonen ze een kamer ergens in een troosteloze stad. In zijn frustratie om de armoede heeft Fred een van de kinderen geslagen. Uit angst dat hij het weer zal doen heeft hij het huis verlaten en zwerft van adres naar adres. Zijn salaris geeft hij aan Käte, zelf bietst hij een bestaan bij elkaar.

Und sagte kein einziges Wort van Nobelprijswinnaar Heinrich Böll vertelt vanuit twee perspectieven een dag in het leven van Fred en Käte. Ze hebben afgesproken in een hotel om samen te kunnen zijn en te bespreken of het mogelijk zal zijn om bij elkaar te blijven, ook al houden ze nog steeds veel van elkaar. Ik vond het een lieve, kleine roman, zonder opschmuck verteld, over twee sukkelaars die moeite hebben perspectief te vinden.

George Eliot – Middlemarch

Middlemarch van George Eliot speelt zich af in het kleinburgerlijke milieu in een fictief Engels stadje zo rond 1830. Het gaat over de dingen die kleinburgers belangrijk vinden: bezit, huwelijk en reputatie. Het plot en de karakters konden me daardoor niet boeien, met uitzondering van de nuchtere Mary Garth, die helaas weinig airtime krijgt.

Toch was het geen straf om Middlemarch te lezen. Dat komt omdat George Eliot een ontzettend goede schrijfster is. Ze observeert scherp en zet haar karakter subtiel maar haarfijn neer. Bij vlagen is dat ontzettend grappig, al zal het oorspronkelijk niet zo bedoeld zijn. Hoewel er stilistisch ook wel wat aan te merken valt (het perspectief zwabbert een beetje) maakt de manier waarop Eliot de afzonderlijke scènes schetst het lezen van deze dikke pil meer dan waard.

Mislukken formatie is schuld van links

Als het PVV, NSC, BBB en VVD niet lukt om een kabinet tot stand te brengen, dan komt dat door tegenwerking van linkse partijen. Dat verklaarden de vier betrokken partijleiders aan het begin van een nieuwe ronde besprekingen.

“Frans Timmermans heeft vanaf het begin duidelijk laten weten dat hij het niet ziet zitten om met ons in een kabinet te stappen”, aldus PVV-partijvoorzitter Geert Wilders. “Wij zijn allemaal van goede wil, hij is degene die dwars ligt. Dus het lijdt geen twijfel dat een mislukking op zijn conto geschreven mag worden.”

Lees verder Mislukken formatie is schuld van links

Limburg krijgt Nexit-proef

Als gebaar naar de eclatante overwinning van de PVV in Limburg organiseert het demissionaire kabinet komend voorjaar al een Nexit-proef in de provincie. De grenzen met België en Duitsland zullen hiervoor een week lang streng worden gecontroleerd.

“Het wordt een ingewikkelde operatie, omdat onze buurlanden weigeren mee te werken aan de proef”, zei minister Hugo de Jonge van binnenlandse zaken bij de aankondiging van het experiment. “We moeten dus niet alleen de werkvergunningen uitgeven voor buitenlanders die in Limburg werken, maar ook die van Limburgers met een baan in Duitsland of België. Voor vrachtverkeer geldt hetzelfde: we moeten zowel voor import als export het papierwerk verzorgen. Ik vrees dat enige vertraging onvermijdelijk is.”

Lees verder Limburg krijgt Nexit-proef

Jona Lendering – Oudheidkunde is een wetenschap

Oudheidkunde in de media is doorgaans een bombardement van leuke weetjes, liefst met de toevoeging ‘baanbrekend nieuw inzicht’. Soms is zelfs het weetje onwaar: vooral als het een Bijbeltekst zou bevestigen of ontkrachten is waakzaamheid geboden. De echte doorbraken vinden doorgaans in stilte plaats door nauwkeurige analyse van een heleboel data. De jaarringen van heel veel stukken hout tellen, bijvoorbeeld, of je door duizenden kleitabletten heen worstelen.

Oudheidkunde is een wetenschap van Jona Lendering is in de kern een overzicht van het wetenschappelijke arsenaal dat oudheidkundigen tegenwoordig tot hun beschikking hebben: dateringsmethoden, taalkundige inzichten, luchtfoto’s en radar, dna-analyse, patroonherkenning met kunstmatige intelligentie en meer. Helaas raken veel wetenschappers dat overzicht kwijt, waardoor het bijvoorbeeld kan gebeuren dat taalkundigen vrolijk publiceren over papyri zonder in de gaten te hebben dat het om vervalsingen gaat, want dat is een onderwerp waar andere collega’s zich mee bezig houden.

Lees verder Jona Lendering – Oudheidkunde is een wetenschap