Putu Wijaya: Telegram

Telegram van de Balinese auteur Putu Wijaya geldt als een mijlpaal in de Indonesische literatuur vanwege het spel met fantasie en werkelijkheid, dat doet denken aan het werk van Cortázar. De lezer weet op een gegeven moment niet meer wat hij nou moet geloven van wat hem wordt verteld.

De hoofdpersoon is een naamloze Balinese journalist in Jakarta (maar uit de context blijkt dat hij de eerstgeborene is, dus Putu of Wayan heet, want zo gaat dat op Bali). Hij krijgt een telegram dat zijn moeder ernstig ziek is, en beseft: nu komen er talloze verplichtingen op hem af, voorgeschreven door de eeuwenoude traditie. Zijn leven in Jakarta kan zomaar ten einde komen. In zijn zoektocht naar uitvluchten wordt het verhaal hallucinant.

Lees verder Putu Wijaya: Telegram

Heinrich Böll: Und sagte kein einziges Wort

Fred Bogner en zijn vrouw Käte kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen in het Duitsland van vlak na de oorlog. Met drie kinderen bewonen ze een kamer ergens in een troosteloze stad. In zijn frustratie om de armoede heeft Fred een van de kinderen geslagen. Uit angst dat hij het weer zal doen heeft hij het huis verlaten en zwerft van adres naar adres. Zijn salaris geeft hij aan Käte, zelf bietst hij een bestaan bij elkaar.

Und sagte kein einziges Wort van Nobelprijswinnaar Heinrich Böll vertelt vanuit twee perspectieven een dag in het leven van Fred en Käte. Ze hebben afgesproken in een hotel om samen te kunnen zijn en te bespreken of het mogelijk zal zijn om bij elkaar te blijven, ook al houden ze nog steeds veel van elkaar. Ik vond het een lieve, kleine roman, zonder opschmuck verteld, over twee sukkelaars die moeite hebben perspectief te vinden.

George Eliot – Middlemarch

Middlemarch van George Eliot speelt zich af in het kleinburgerlijke milieu in een fictief Engels stadje zo rond 1830. Het gaat over de dingen die kleinburgers belangrijk vinden: bezit, huwelijk en reputatie. Het plot en de karakters konden me daardoor niet boeien, met uitzondering van de nuchtere Mary Garth, die helaas weinig airtime krijgt.

Toch was het geen straf om Middlemarch te lezen. Dat komt omdat George Eliot een ontzettend goede schrijfster is. Ze observeert scherp en zet haar karakter subtiel maar haarfijn neer. Bij vlagen is dat ontzettend grappig, al zal het oorspronkelijk niet zo bedoeld zijn. Hoewel er stilistisch ook wel wat aan te merken valt (het perspectief zwabbert een beetje) maakt de manier waarop Eliot de afzonderlijke scènes schetst het lezen van deze dikke pil meer dan waard.

Mislukken formatie is schuld van links

Als het PVV, NSC, BBB en VVD niet lukt om een kabinet tot stand te brengen, dan komt dat door tegenwerking van linkse partijen. Dat verklaarden de vier betrokken partijleiders aan het begin van een nieuwe ronde besprekingen.

“Frans Timmermans heeft vanaf het begin duidelijk laten weten dat hij het niet ziet zitten om met ons in een kabinet te stappen”, aldus PVV-partijvoorzitter Geert Wilders. “Wij zijn allemaal van goede wil, hij is degene die dwars ligt. Dus het lijdt geen twijfel dat een mislukking op zijn conto geschreven mag worden.”

Lees verder Mislukken formatie is schuld van links

Limburg krijgt Nexit-proef

Als gebaar naar de eclatante overwinning van de PVV in Limburg organiseert het demissionaire kabinet komend voorjaar al een Nexit-proef in de provincie. De grenzen met België en Duitsland zullen hiervoor een week lang streng worden gecontroleerd.

“Het wordt een ingewikkelde operatie, omdat onze buurlanden weigeren mee te werken aan de proef”, zei minister Hugo de Jonge van binnenlandse zaken bij de aankondiging van het experiment. “We moeten dus niet alleen de werkvergunningen uitgeven voor buitenlanders die in Limburg werken, maar ook die van Limburgers met een baan in Duitsland of België. Voor vrachtverkeer geldt hetzelfde: we moeten zowel voor import als export het papierwerk verzorgen. Ik vrees dat enige vertraging onvermijdelijk is.”

Lees verder Limburg krijgt Nexit-proef

Jona Lendering – Oudheidkunde is een wetenschap

Oudheidkunde in de media is doorgaans een bombardement van leuke weetjes, liefst met de toevoeging ‘baanbrekend nieuw inzicht’. Soms is zelfs het weetje onwaar: vooral als het een Bijbeltekst zou bevestigen of ontkrachten is waakzaamheid geboden. De echte doorbraken vinden doorgaans in stilte plaats door nauwkeurige analyse van een heleboel data. De jaarringen van heel veel stukken hout tellen, bijvoorbeeld, of je door duizenden kleitabletten heen worstelen.

Oudheidkunde is een wetenschap van Jona Lendering is in de kern een overzicht van het wetenschappelijke arsenaal dat oudheidkundigen tegenwoordig tot hun beschikking hebben: dateringsmethoden, taalkundige inzichten, luchtfoto’s en radar, dna-analyse, patroonherkenning met kunstmatige intelligentie en meer. Helaas raken veel wetenschappers dat overzicht kwijt, waardoor het bijvoorbeeld kan gebeuren dat taalkundigen vrolijk publiceren over papyri zonder in de gaten te hebben dat het om vervalsingen gaat, want dat is een onderwerp waar andere collega’s zich mee bezig houden.

Lees verder Jona Lendering – Oudheidkunde is een wetenschap

Javier Marías: Tomas Nevinson

Javier Marías wordt alom geroemd om zijn stijl. En het moet gezegd: Tomas Nevinson, in eigen land en ook hier de hemel in geprezen, leest verbazingwekkend soepel. Zelfs de uitlegdialogen, die snel houterig worden, komen natuurlijk over. Marías sleurde me in hoog tempo door het boek heen.

Het plot begint ook goed. Tomas Nevinson, een geheim agent in ruste, wordt van stal gehaald om een terroriste op te sporen. Het moet één van de drie vrouwen zijn die de laatste tijd in een Spaans provinciestadje zijn neergestreken. Hij moet uitzoeken wie van de drie het is en haar dan doden. Weet hij het niet zeker, dan moet hij de meest waarschijnlijke omleggen of desnoods alle drie. De roman gaat over Nevinsons worsteling met zijn geweten: waar ligt de balans tussen een misschien onterechte moord en een mogelijke terreuraanslag met tientallen doden?

Lees verder Javier Marías: Tomas Nevinson

Judith Poznan: Prima Aussicht

Judith Poznan, de hoofdpersoon van Judith Poznans roman Prima Aussicht, wil een tweede kind. Haar vriend Bruno wil dat niet. Dus kopen ze een caravan om de zomer door te kunnen brengen op een camping in Brandenburg. De eerste vijftig pagina’s of zo levert dat heerlijke taferelen op, terwijl Judith zich op Esther-Gerritsenachtige wijze door de kennismaking met het campingleven stuntelt.

Daarna volgen nog ruim honderd pagina’s meer van hetzelfde. Uiteraard blijkt de caravan toch geen surrogaat voor de kinderwens. Maar je vraagt je wel af waarom het naamloze eerste kind er zo bekaaid vanaf komt in de vertelling, als het moederschap kennelijk belangrijk is voor Judith. Aan het eind zakt het helemaal in, maar begrijp je wel hoe dat komt: de roman begon als Instagramposts, eerste bewerkt tot een reeks columns en toen aan elkaar gelijmd tot een boek. Een van oorsprong sprankelend idee is veel te ver uitgemolken.

Frankrijk verbiedt dreadlocks op scholen

Na het keppeltje en de abaya moeten ook dreadlocks eraan geloven op Franse scholen. De haardracht is teveel een uitdrukking van het rastafarigeloof om acceptabel te zijn in een seculiere omgeving, aldus het Franse ministerie van onderwijs.

Met het dreadlockverbod wil de Franse regering onderstrepen dat de kledingregels op scholen niet alleen bedoeld zijn om moslims te pesten. “Het wegpoetsen van religieuze uitingen op scholen is een essentiële peiler van de religieuze neutraliteit in het onderwijs”, aldus onderwijsminister Gabriel Attal. “Daar kunnen we geen uitzonderingen op maken.”

President Macron steunt het verbod. Volgens hem “misbruikt een kleine minderheid het kapsel om de rastafarigodsdienst te kapen en de seculiere republiek uit te dagen”. Op de vraag van een journalist waarom hij zich druk maakt om wat kennelijk een kleine minderheid is, ontkende de president spoken te zien.

Lees verder Frankrijk verbiedt dreadlocks op scholen

James Joyce: Ulysses

Voorin mijn exemplaar van Ulysses stond een inleiding van tachtig bladzijden, die uitlegde hoe baanbrekend, briljant en ingenieus deze roman was. Dat werkte bij mij averechts. Toen de roman begon had ik Psycho Killer in mijn hoofd: You’re talking a lot, but you’re not saying anything. Dat ging niet meer voorbij. “Nog steeds zijn wetenschappers verdeeld over de vraag of Ulysses een overschat stuk egotripperij of een absoluut meesterwerk is”, zegt Wikipedia. Ik neig naar het eerste.

Inhoudelijk stelt het boek niks voor. Leopold Bloom loopt een lange dag door Dublin, komt mensen tegen, babbelt, maakt wat triviale dingen mee. Terugkerende thema’s zijn de Ierse onafhankelijkheid, seks en Shakespeare. Dat de handeling niettemin slecht te volgen is, komt door het verhullende taalgebruik. Ieder hoofdstuk heeft een eigen stijl, die in de loop van het boek steeds minder toegankelijk wordt – en heel veel woorden nodig heeft om zijn punt te maken.

Lees verder James Joyce: Ulysses