Afghanistan

045

Kleine demonstratie tegen uitzending van Nederlandse troepen naar Uruzgan vanavond tegenover het Rotterdamse stadhuis. Ik ging namens GroenLinks een kijkje nemen, maar het gezelschap hield er een wel heel radikale opvatting op na over de reden van de missie.

Het risico van Amerikaanse imperiumvorming met militaire middelen is echter niet zo heel erg groot, als je ziet hoeveel moeite de yankees hebben om een handjevol opstandelingen in Afghanistan en Irak te grazen te nemen. Sowieso is geen enkele grootmacht ooit gelukkig geworden van pogingen om Afghanistan in zijn imperium op te nemen.

Een betere reden om tegen uitzending van Nederlanders naar Uruzgan te zijn, is dat ze daar niet zullen toekomen aan wat hun opdracht is, namelijk werken aan vrede en opbouw van het land. De Amerikanen zijn er zo tekeer gegaan dat ze zich behoorlijk gehaat gemaakt hebben bij de bevolking. De Nederlanders zullen vooral bezig zijn met te proberen het imago van het westen een beetje op te krikken. Als ze daar al de gelegenheid toe krijgen.

Mohammed, die ook van een afstandje staat toe te kijken, weet nog een reden: ‘Als er daar Nederlanders worden doodgeschoten, zul je zien dat de moslims hier weer de tol moeten betalen.’