Moeders en zonen

050

Een kind van acht komt thuis. ‘Mama, ik stop maar met school, want ik ben een allochtoon, dus met mij wordt het toch nooit wat.’ Als moeder moet je daar dan wel een weerwoord op hebben. Het voorbeeld kwam voorbij tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Moeders en zonen’ in de bibliotheek, met foto’s en teksten van islamitische moeders. Het project belicht moeders die hard werken om hun zonen en dochters meer kansen te geven dan zijzelf gehad hebben.

De drie moeders die geïnterviewd worden, geven blijk van intelligentie en strijdbaarheid. De tentoonstelling gaat zeker een jaar lang door de stad reizen. Zonder subsidie van de gemeente, uiteraard, want die legt het accent liever op gedwongen huwelijken, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, mishandeling en nog zo wat dingen. Niet dat dat geen belangrijke onderwerpen zijn, maar je presenteert moslimvrouwen zo alleen maar als slachtoffer in plaats van dat je hen waardeert om de wilskracht die zij opbrengen.