Welkom in Madurodam

074

Op de website van het Rotterdams Dagblad stond vandaag een voorbeeld van de inburgertest die mensen tegenwoordig moeten maken voordat ze naar Nederland komen. Zo moet je bij een plaatje van Nederland dat een paar keer over de landkaart van Turkije gelegd is, de vraag beantwoorden of Nederland groter is dan Turkije. Daar wordt dus vooral getest of je weet wat ‘groter’ betekent, niet of je enig geografisch besef hebt.

Elders wordt wel weer kennis getest. Drie vragen over WA en Maxima! Iets over dijken, over de tachtigjarige oorlog, over Anne Frank. Is Nederland een democratie? Eigenlijk geen enkele vraag die betrekking heeft op de dagelijkse omstandigheden waar de immigranten in spe in terecht zullen komen. Is Albert Heijn goedkoper dan Bas van der Heijden? Mag de politie je zomaar aanhouden om te fouilleren? U rijdt door bij een zebrapad, mag dat?

De meest nietszeggende vraag vond ik deze: is er in Nederland scheiding van kerk en staat? In Turkije betekent ‘ja’ dat de overheid imams kan voorschrijven waarover ze moeten preken. De pimmels vinden dat ‘ja’ betekent dat ambtenaren geen hoofddoekjes mogen dragen en stembureaus niet in kerken of moskeeën gevestigd mogen zijn. Terwijl het er eigenlijk om gaat dat de staat in zijn omgang met burgers blind moet zijn voor religie. Kortom, zelfs als je het goede antwoord geeft, weet je eigenlijk nog niks over hoe de verhouding tussen kerk en staat in Nederland geregeld is.