Integriteit en zo

086

Een eindredacteur van Nova die ik onlangs sprak, was off the record gedecideerd in zijn oordeel: jullie hebben gewoon een aantal lieden in je partij die niet willen dat hun eigen verleden overhoop gehaald wordt en die gebruiken nu de zaak Sam Pormes om een blokkade op te werpen tegen beter onderzoek naar de achtergrond van kandidaten.

Dat heb ik uiteraard weersproken, maar mijn vertrouwen wordt dezer dagen wel op de proef gesteld. Dat gebeurt omdat de ‘kritische leden’ volgens mij consequent de discussie de verkeerde kant opsturen. In het geval van Sam zetten ze in op het feit dat de vier verdachtmakingen aan diens adres (trainingskamp in Jemen, treinkaping, schietpartij, uitkeringsfraude) niet bewezen zijn. Daar hadden ze gelijk in en er waren ook geen nieuwe feiten over boven tafel gekomen. Maar daar ging het niet om. Het ging om de serie van wisselende verklaringen die Sam daar aantoonbaar over afgelegd had (er zijn ministers om minder weggestuurd). Zorgvuldig onderzocht door een commissie van juristen, die ook niet te beroerd was om de partij een veeg uit de pan te geven wegens slordige wervingsprocedures.

Nu dreigt hetzelfde te gebeuren met de integriteitscode die mij gevraagd is op te stellen om de wervingsprocedures aan te scherpen. Weer wordt de discussie omgebogen: straks mag je als eenmalig gearresteerde activist niet meer op de lijst. Opnieuw: daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je de partij moet vertellen wat je zoal gedaan hebt dat ophef zou kunnen veroorzaken. Dan kan de partij in alle openheid besluiten of ze dat risico wil lopen. Natuurlijk snap ik de aarzelingen bij een vragenlijst. Het is tenslotte een vorm van geestelijk preventief fouilleren. Maar kandidaten melden zich vrijwillig aan om in het partijvliegtuig te stappen. Laten we wel wezen: een kandidaat die denkt ‘dit kan ik beter geheim houden, want anders wijzen ze me vast af’ dient ernstig te twijfelen aan zijn eigen integriteit.

Laten we ook niet vergeten dat procedurele subtiliteiten aan de buitenwacht zelden besteed zijn. En aan Nova al helemaal niet.