En wat vindt The Economist ervan?

099

“Some Americans believe that Europeans have lost the desire to defend their values against extremists (especially those of the ultra-Muslim variety). The news from the Netherlands this week appears, at first sight, to confirm their fears.” Zo begint het artikel over Ayaan Hirsi Maganali in The Economist van deze week, onder de titel ‘Heading for the land of the free’. Wat volgt is een genuanceerde, scherpe analyse van de gebeurtenissen, zoals van ’s werelds beste opinieblad te verwachten valt.

Alleen de afsluiter, na een opmerking over hoofddoekjesverboden in Frankrijk en Turkije, is merkwaardig: “So Europe can be tough; what it lacks is a robust culture of free speech and free personal behaviour.” Want het land of the free heeft het behoorlijk moeilijk met personal behaviour als het om homo’s gaat. Free speech zal allicht kloppen, maar Ayaan komt er nog wel achter dat ze in de VS meer kan zeggen dan hier, maar dat het veel minder impact heeft. Enfin, hopelijk komt ze snel terug, want ze is oprechter en intelligenter dan Geert Wilders, Marco Pastors en Rita Verdonk samen.