Kerken op straat

118

Er zijn in Rotterdam ruim honderd kerkgemeenschappen van migranten. Ongeveer eenderde daarvan kampt met huisvestingsproblemen. Ze zitten te krap, op de schop of zelfs buiten, wat met dit weer niet zo’n heel grote straf is. Robert Calvert, dominee van de Schotse kerk, een van de oudste migrantenkerken van Rotterdam, heeft het op zich genomen al die kerken te verenigen om zo gezamenlijk hun verdiensten en problemen te kunnen aankaarten bij de gemeente. Daar heeft de overheid belang bij, want de kerken zijn vaak de beste manier om deze groepen migranten te bereiken.

Vandaag hebben we voor het eerst om tafel gezeten om te kijken hoe we dit het best kunnen aanpakken. Tenslotte steunt de gemeente Rotterdam al wel de koepel van moslim migranten. Amsterdam heeft op dit terrein reeds een actief beleid, deels voortgekomen uit de Bijlmerramp, toen de overheid besefte hoe ontzettend belangrijk de kerken ter plekke waren bij de opvang van getroffenen. Kortom, er zijn redenen genoeg waarom Rotterdam dit initiatief zou moeten omarmen. De lobby kan beginnen.