Ambtenaren (1)

132

Ja hoor, ook de PvdA wil snijden in het ambtenarenapparaat, aldus het verkiezingsprogramma. Politici hebben nu eenmaal het nodige dédain voor hun werknemers. Gelukkig is dat dédain vaak wederzijds, en is er een stilzwijgende afspraak toch met elkaar door te gaan. Zo draait Nederland verder.

Natuurlijk moet bij iedere organisatie eens in de zoveel tijd de stofkam erdoor om te zien of er nog een beetje efficiënt gewerkt wordt, maar ik erger me altijd wild aan willekeurig geschreeuw van het type ‘er moeten duizenden ambtenaren uit’. Wees dan eens concreet, vertel welke taken de overheid gaat afstoten. De PvdA wil de waterschappen afschaffen. Heel fijn, maar wie gaat dan het water beheren? De meeste van die ambtenaren verdwijnen niet, ze komen gewoon bij de provincie terecht. Al kun je ze natuurlijk ook privatiseren en dan voor veel geld terughuren. Kost een paar centen, maar dan heb je wel minder ambtenaren.

Minder ambtenaren betekent minder bureaucratie. Ik denk eerder dat minder politici minder bureaucratie betekent. Sleutelen aan het aantal beleidsambtenaren betekent wel dat je de trechter waardoor de politieke ideeën moeten, smaller maakt. In die zin werkt het natuurlijk wel.