De nieuwe lakmoesproef

153

Er is een nieuwe methode gevonden om te kijken of Turken wel goed ingeburgerd zijn: vraag wat ze van de Armeense genocide vinden. Twee kandidaat-kamerleden van het CDA en eentje van de PvdA moesten het veld ruimen omdat ze de officiële Turkse leer aanhangen dat je het afslachten van een dikke miljoen Armenen toch moeilijk genocide kunt noemen.

De papieren Volkskrant nam de moeite de vraag ook even voor te leggen aan Nebahat Albayrak, tweede op de lijst en een stemmentrekker van jewelste. Nebahat blijkt de vraag erg ingewikkeld te vinden en heeft haar standpunt nog niet bepaald. Tsja, dat is natuurlijk ook een manier om de kool en de geit te sparen.

Maar uiteindelijk gaat het niet om wat iemand precies vindt van een eeuw oude tragedie. Het ontkennen van de Armeense genocide is een symptoom van iets ernstigs, namelijk benepen nationalisme. Het is minder ernstig dan lidmaatschap van de Grijze Wolven, maar vergelijkbaar is het wel. Wie daar geen afstand van kan nemen, moet zich afvragen wat hij in een democratie zoekt.