Popcornpolitiek

179

De Nederlanders willen geen kabinet van CDA en PvdA. Maar ze gaan het wel krijgen. De meeste mensen willen links, bijna eveneel willen rechts. Dus wordt het midden. Een coalitie van de twee grote partijen is ook de enige die in de peilingen consequent op een meerderheid kan rekenen. Het is niet anders.

Veel zal afhangen van de chemie die in de komende weken gaat ontstaan tusen JP en WB. Laten zij elkaar tijdens de grote debatten enigszins in hun waarde? Hans Goslinga geeft vandaag in Trouw een mooie analyse, waarin hij vooral Balkenende voor de voeten werpt zich af te sluiten voor toenadering. Bos doet in elk geval zijn best. Beiden proberen het niet teveel over de inhoud te hebben, maar vooral over de poppetjes.

Voor de overige partijen voorspelt dit in de aanloop naar de verkiezingen weinig goeds. De campagnes zijn deze week goed op dreef, met Balk minder gelukkig over VOC-mentaliteit en Bos in een racewagen. Rutte zoekt een vrouw. Het effect is in de peilingen meteen zichtbaar. ChristenUnie en GroenLinks, de partijen die het dichtst tegen respectievelijk CDA en PvdA aan zitten, leveren deze week een zetel in. Het zijn dagkoersen, maar geen vrolijke dagkoersen. Ze koersen namelijk rechtstreeks naar het zouteloze midden.