Call centre

201

Op dit moment komen dagelijks ongeveer duizend mailtjes binnen met vragen aan GroenLinks. Die worden opgevangen en beantwoord op het call centre dat op het partijbureau is ingericht. Daar komen ook telefoontjes binnen van kiezers. Gisteravond heb ik er vijf uur gezeten.

Voor veelgestelde vragen zijn standaard antwoorden aanwezig. De meeste vragen zijn niet standaard. Wat is het standpunt van GroenLinks over halal vlees, over zeevaart, over alternatieve schoolvormen? Kan Femke iets doen aan de vermeende wantoestanden op het ROC Almere, kan Femke het ontslagdossier van de briefschrijver lezen en deze misstand aan de kaak stellen, wat vindt GroenLinks van bouwplannen in Leidschendam-Voorburg?

Al met al werkte ik in die vijf uur zo’n vijftig mailtjes weg. Kortom, het is niet zo verwonderlijk dat politici dezer dagen niet prompt antwoorden op mailtjes, zoals de site Beste Webpoliticus vaststelde.