Departed

206

Na al het verkiezingsgewoel eindelijk tijd gehad voor een film: The Departed van Martin Scorsese. Jack Nicholson is weer eens briljant, dit keer als maffiabaas, zeker op het moment waarop hij uitlegt dat er een rat in zijn organisatie zit. Zijn tegenspelers, Matt Damon als kille kikker en Leonardo di Caprio die weer eens met zijn gevoelens worstelt, zijn degelijk maar wel erg getypecast. Nicholson speelt ze allebei met gemak van het scherm af.

Scorsese is aanvankelijk ook goed op dreef, met een complexe parallelvertelling van twee mollen die respectievelijk bij de maffia (Di Caprio) en de politie (Damon) binnendringen. Maar in plaats van de goed opgebouwde spanning via het plot tot een ontlading te laten komen, kiest Scorsese voor een reeks shoot-outs, waarbij hij ook nog twee keer een deus ex machina nodig heeft om het plot rond te breien. Zelfs de laatste scene met Nicholson zakt daardoor als een plumpudding in elkaar.