Gratis OV in Rotterdam

188

Een mogelijke proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen, was een van de opmerkelijkste uitkomsten van het begrotingsdebat in de Rotterdamse gemeenteraad gisteravond. Er is 2,5 miljoen voor uitgetrokken, uit een meevaller waarvan het bestaan pas volgend jaar zeker wordt, en bovendien moet het Rijk nog over de brug komen. Maar een enthousiaste VVD-wethouder is natuurlijk ook al winst.

Coalitiepartij GroenLinks boekte ook nog een aantal andere successen via moties. Zo krijgt Rotterdam in 2007 een echte autovrije zondag, krijgt het Milieucentrum meer subsidie en wordt er extra geïnvesteerd in groenvoorzieningen en fietsroutes naar scholen.

Op een aantal duurzame initiatieven kreeg de fractie toezeggingen van het college: de gemeente kijkt hoe duurzaam bouwen een extra impuls kan krijgen, bij nieuwbouw en renovatie komt extra aandacht voor voldoende fietsparkeerruimte, er komen extra maatregelen om de lucht in de 41 vieste straten van Rotterdam schoner te krijgen, in de haven komt meer aandacht voor duurzame innovaties, waar mogelijk krijgen fietsers en OV buiten de hoofdroutes vaker voorrang op auto’s en op het gebied van duurzaam inkopen gaat de gemeente de eigen prestaties vergelijken met andere gemeenten.