In Berlijn (1)

183

Toen ik vijf jaar geleden voor het laatst in Berlijn was, bevond zich op de plek van het Lehrter Bahnhof een bouwput. Nu staat er op die plek een indrukwekkend Hauptbahnhof. Acht sporen kruislings op acht andere met daartussen drie verdiepingen winkels en een indrukwekkende, opgehangen glazen gevel die uitzicht biedt op de Rijksdag. Al die tijd hebben trein en S-bahn gewoon doorgereden.

Hetgeen mij brengt bij Rotterdam CS. Dat zal natuurlijk nooit zo indrukwekkend worden als Berlijn CS, maar al met al is 2010 wel erg ver weg voor een operatie die (op de uiterst krappe manoeuvreerruimte in Rotterdam na) minder verstrekkend is dan wat zich hier heeft afgespeeld. Wel jammer dat de plannen zo versoberd zijn, omdat Pim ze niet zag zitten.

Daar staat dan wel weer tegenover dat Berlijn de facto failliet is, terwijl Rotterdam een miljard in de oorlogskas heeft dankzij de verkoop van de AVR. Dat is uiteraard ook veel waard, maar als argeloze toerist ben je daar niet zo mee bezig.