In Berlijn (4)

186

Nog zoiets om als Rotterdammer jaloers op te worden: de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg, toch al de hipste buurt van Berlijn. Film, theater, dans, cursussen, allemaal bij elkaar rond de binnenplaats van de oude brouwerij, die in omvang vergelijkbaar is het Binnenwegplein.

Een kleine stad als Rotterdam kan zich zo’n complex niet veroorloven, maar de stad is momenteel juist bezig de culturele faciliteiten verder over de stad uit te smeren. Luxor bevindt zich inmiddels op de Wilhelminapier, Lantaren/Venster gaat erheen, Now&Wow zit nog iets verderop. Een lobby probeert een grote muziekzaal bij het Marconiplein te realiseren.

Volgens mij heeft Rotterdam een locatiebeleid voor culturele voorzieningen nodig, waar nu slechts per geval gekeken wordt naar plekken voor huisvesting. Op dit moment is het uitgaansleven uitgesmeerd over een veel te groot oppervlak, wat voor de uitstraling niet optimaal is. Rotterdam heeft een visie nodig op de verweving van cultuur en uitgaan, anders blijft het vestigingsbeleid hap-snap.