Lubbers IV

210

De hoofdredacteur van Intermediair, voormalig politiek journalist Peter ter Horst, lanceert deze week een ideetje voor de kabinetsformatie, voortgekomen uit zijn frustratie over lang wachten bij zaaltjes met overleggende politici:

“Mag het deze keer anders? Bijvoorbeeld: het CDA, de verkiezingen gewonnen maar de formatie met voorkeurspartner VVD bij voorbaat verloren, maakt meteen bekend niets in een regering met SP te zien. CDA en PvdA verklaren dat zij samen zullen regeren, ieder met een kleine partner naar keuze. CDA kiest Christenunie, PvdA kiest GroenLinks. Balkenende, Bos, Rouvoet en Halsema vertrekken naar een geheime bestemming, een mooi hotel in een warm land. Na twee weken keren ze terug, met een regeerakkoord op drie A4’tjes en een lijstje ministers.”

“Balkenende, die onder de tropenzon heeft besloten dat hij de draai van rechts naar links niet kan maken, besluit als fractieleider van het CDA de kamer in te gaan, zoals Bos dat bij de PvdA doet. Het CDA schuift als premier een bewezen compromissentovenaar naar voren die op latere leeftijd het hart steeds linkser ging dragen, een ster op het Lowlandsfestival die al tijden humaner vreemdelingenbeleid bepleit. Zoiets?”

Waarom ook niet? Het zou best kunnen werken.