Met gebroken voeten op straat gezet

190

Mailtje van Cor Ofman, voorzitter van de Linker Wang en pastor te Amsterdam: “Ik hoorde over deze man dat hij uit angst voor politiecontrole bij een metro ingang naar beneden was gesprongen, zes meter lager terecht gekomen met gebroken voeten. Die werden in het ziekenhuis zoals dat heet ‘conservatief behandeld’: hij mag er de komende zes weken niet op lopen.

Toen ik vrijdag een week geleden hem opzocht in het ziekenhuis, was me door de maatschappelijk werkster te verstaan gegeven dat hij, omdat hij als onverzekerde was opgenomen, zo snel mogelijk geloosd moest worden, zij het niet nadat een goede wondverzorging mogelijk zou zijn. Hij bleek diezelfde dag nog uit het ziekenhuis ontslagen te zijn.

Het weekend zat hij bij vrienden in een flat in de Bijlmer. Met een plastic urinaal en wat verband moest hij zich kennelijk kunnen redden. Tot overmaat van ramp werd dat huis afgelopen donderdag ontruimd. Hij had mijn mobiele nummer en belde me in paniek. Ik trof hem aan op de bank met zakken en dozen huisraad om zich heen.

Ik dacht dat ik onderdak zou kunnen regelen via de GG&GD. Hun Ambulant Medisch Team beslist over de toekenning van een ziekenboegbed bij het leger des Heils. Nee dus, dat wordt niet verstrekt aan illegalen… Het Leger des Heils buiten Amsterdam zou soepeler zijn. Contact met een verpleeghuis in Baarn. Daar vangen ze in principe een illegale patiënt op mits met verpleeghuisindicatie. Maar dat bed was al bezet. In eigen kring, het Jeannette Noelhuis, ving ik bot. Ook vol.

Ik heb hem via een snorder naar de diaconie gebracht. Een vernederend gezicht om iemand met een van pijn vertrokken gezicht op handen en achterwerk de lift in te zien kruipen, over een natte straat de taxi in, bij ons het trapje op. Hij kan vooralsnog terecht in een huis waar ook andere vluchtelingen worden opgevangen.

Dit is natuurlijk niet het hele verhaal, dat is, zoals gebruikelijk, gecompliceerder. Het tekent alleen het dilemma waar ik regelmatig in verkeer: als anderen het laten afweten, wie helpt dan? Je kunt iemand in zo’n conditie toch niet aan de straat overlaten?”