Paradoxale berichtgeving

204

Het klassiek-liberale tijdschrift The Economist haalt vandaag op twee manieren het Nederlandse nieuws. In de eerste plaats met haar becijfering dat Nederland het op twee na meest democratische land ter wereld is. Ten tweede met haar veroordeling van een burka-ban. Een typisch staaltje Economist-journalistiek dus: prijzen en vervolgens keihard wijzen op waar het allemaal mis kan gaan.

Nederland wordt enerzijds geprezen om het levendige politieke debat, waar Wilders en gelijkgestemden ontegenzeglijk aan bijdragen. Tegelijkertijd klinkt de waarschuwing dat sommige breed gedragen ideeën dat wel moeten blijven. Het is wel een beetje raar om debat aan te moedigen, maar de mogelijke uitkomsten te veroordelen. Maar goed, dat is dan ook de eeuwige paradox van liberalisme: hoeveel vrijheid krijgen degenen die de vrijheid geen warm hart toedragen?