Rotterdamse resultaten

207

Zo, eindelijk de tijd genomen om de verkiezingsuitslag in Rotterdam eens van nabij te bekijken. Daarbij valt vooral op hoe slecht het anti-moslim blok scoort vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen. Toen waren ze nog goed voor bijna een derde van de stemmen, nu twaalf procent, of zeventien als je de stemmen op Rita Verdonk meetelt. Ook opvallend is dat Fatma Koser Kaya anderhalf keer zoveel stemmen trekt als haar lijsttrekker Alexander Pechtold.

GroenLinks volgt netjes de landelijke trend: 5,0 procent staat voor dik zeven zetels (de vorige keer was het 5,6, dus een zetel meer). Het sterkst scoren we in de deelgemeente Noord, waar we ook in maart goed uit de bus kwamen en onze zetels behielden. In Noord wonen veel GroenLinksers en is actief campagne gevoerd. Ook bijna tien procent halen we bij de mobiele stembureaus, onder andere bij het station. Alleen zijn daar niet zo heel veel stemmen te halen.

Overigens is die 5,0 procent beter dan de 4,35 procent van de stemmen die we bij de gemeenteraadsverkiezingen haalden. Leg je de deelgemeenten naast elkaar, dan zouden we volgens mijn vlugge inventarisatie in zetels zo’n beetje gelijk blijven, afhankelijk van hoe het met de restzetels uitgepakt zou zijn. Alleen in Charlois en Delfshaven zouden we vermoedelijk een zetel kwijt geraakt zijn.