Cultuur over de brug

219

Gistermiddag presentatie van de Economische Verkenningen Rotterdam 2006 (het gaat beter, maar nog niet goed). Mooie gelegenheid om je gezicht te laten zien. Wethouder Jeannette Baljeu verving haar collega Roelf de Boer, die langdurig is uitgeschakeld. Overigens opvallend hoeveel GroenLinksers op zo’n economische borrel afkomen. Ik telde er zeker zes.

Wethouder Dominic Schrijer was er om te lobbyen voor het Plan op Zuid, een poging om dat stadsdeel een oppepper te geven, bijvoorbeeld met de hype van het moment, creatieve economie. Het zal hem niet plezierd hebben die middag in de krant te lezen dat het bestuur van theater Lantaren/Venster bij nader inzien toch niet naar Zuid wil. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat dat ook een heel slecht plan was.

Rotterdam is simpelweg niet groot genoeg om zijn culturele voorzieningen zo ver over de stad uit te smeren. De Kop van Zuid kan alleen een uitgaansgebied op enige schaal worden als het dichter bij de binnenstad betrokken wordt, bijvoorbeeld door de noordkant van de Erasmusbrug te ontwikkelen. Daar staat nu een zaal, Prachtig, die nauwelijks gebruikt wordt. Doe iets met die plek en je kunt zowel van de Boompjeskade een aantrekkelijke flaneerplek maken en een brug slaan naar het uitgaansgebied rond de Witte de Withstraat.