De zoete geur van hennep

222

Briefje van de burgemeester in mijn bus: “Illegale hennepkwekerijen leveren een gevaar op voor u en uw omgeving. De gemeente pakt illegale kwekerijen dan ook hard aan. Daarbij is uw hulp nodig. Uw melding, via de onafhankelijke meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’ (0800-7000), is onmisbaar voor de opsporing van deze gevaarlijke situaties.”

Tsja, zo’n brief krijg je natuurlijk niet voor niets. Navraag bij de huismeester leert dat er in mijn keurige juppenflat inderdaad af en toe plantages opgerold worden. Dus zal ik het bijgesloten papiertje, op een formaat waarop normaalgesproken professor Aboe en de zijnen universele oplossingen voor levensverdriet aanbieden, in mijn geheugen prenten:

“Hoe herkent u een illegale hennepkwekerij?
· stankoverlast (een sterke hennepgeur)
· geluidsoverlast van installaties
· warmte afstoot (bijvoorbeeld warme muren)
· condensvorming op de ramen
· tocht (een versterkte lucht af- en toevoer)
· stroomstoringen (schommelingen in de stroomsterkte)
· kunstlicht (een gloed van groeilampen)”