Lijstjestijd (2)

241

Het is weer lijstjestijd, moeilijker dit jaar dan vorig jaar. Het beste Nederlandstalige boek sla ik meteen maar over, want al moet ik toegeven weinig gelezen te hebben, een hoogtepunt is me in elk geval niet bijgebleven. Het beste Engelstalige boek dat ik dit jaar las, was ‘The time of our singing’ van Richard Powers, maar dat is al weer een paar jaar oud, dus ik ga voor ‘The inheritance of loss’ van Kiran Desai. Niet echt een geheime tip, want ze won al de Man Booker Prize.

In de categorie populair-wetenschappelijk heb ik even geaarzeld over het sloopwerk van Richard Dawkins, maar toch gekozen voor de computergeschiedenis van Mike Hally. Geen bijzondere onderwerpkeuze, maar wel een ongekend complete benadering van de computer, met voldoende aandacht voor wat zich buiten de Verenigde Staten afspeelde. Een beloning voor ambachtelijkheid, niet originaliteit.

Muziek is dan weer wel een makkie: ‘Half the perfect world’ van Madeleine Peyroux. 2006 Was sowieso het jaar waarin de jazz opleefde, maar Peyroux maakte wel een heel erg relaxte nachtclubplaat, met twee vertolkingen van Leonard Cohen songs waar de oude meester dik tevreden mee zou moeten zijn.

De film kende geen absolute uitschieters (wel dieptepunten). Ik houd het op ‘United 93’, vanwege de indringende en toch ook ingetogen blik op de aanslagen van 11 september 2001.