De linkmiechel van de PvdA

246

Mooie paginabrede foto van de formatie vanochtend in de papieren Volkskrant. De heren zijn in vrijetijdskleding aangeschoven. Herman Wijffels, in het midden, draagt een mosgroene trui van Lacoste. Het lijkt wel alsof hij wat onderuitgezakt zit, weinig zin heeft in dit fotomoment, dat de aandacht maar afleidt van het echte werk.

Aan weerszijden van de informateur zitten Wouter Bos en Jan Peter Balkenende. Wouter ziet eruit als een gereformeerde dominee, met een vrij kleurloze pull-over en daaronder het bekende opengeknoopte overhemd. Jan Peter draagt het soort bomber jack waar George Bush zich ook graag in vertoont. Gaultier, staat er zo te zien op de mouw. Duur, maar het past hem toch niet echt. Wouter en Jan Peter vinden het fotomoment juist wel heel erg belangrijk.

Dan mannenbroeders André Rouvoet en Arie Slob. Toen zij in vrijetijdskleding moesten komen, reikten zij naar een overhemd, André zwart, Arie een welhaast frivool wit exemplaar met een voorzichtig ruitje. Bij hen voel je de onwennigheid. Dat zij nog eens in zo’n sjiek hotel in Beetsterzwaag zouden zitten te onderhandelen over regeringsdeelname. Dit enigszins flamboyante poseren voor de camera past niet helemaal bij hun karakter. Ook zij waren liever gewoon verder gegaan met het werk, maar anders dan bij Herman is niet misnoegdheid maar enige gene de emotie die zij uitstralen.

Aan de uiteindes van de halfronde tafel zitten Maxime Verhagen (ontspannen colbertje, bijpassend los overhemd) en Jacques Tichelaar (trui waarin je soep kunt uitdelen aan stakende arbeiders). Maxime en Jacques hebben een gebbetje met elkaar. Twee mannen die elkaar ritueel de maat nemen, elkaars kracht testen. En je weet: ook Wouter heeft deze keer zijn linkmiechel meegenomen.