Sibiu, culturele hoofdstad van Europa

243

Die Roemenen, die zijn dus niet alleen toegetreden tot de EU gisteren, ze hebben ook meteen maar de rol van culturele hoofdstad voor zichzelf opgeëist. Sibiu/Hermannstadt timmert onder een burgemeester genaamd Klaus Werner Johannis al enkele jaren aan de weg om te laten zien dat ze daar Duitsers en dus Europeanen zijn.

Ik zie nog altijd het troosteloze maar al wel enigszins gerenoveerde stadje voor me waar ik dik tien jaar geleden een nacht doorbracht op de bank bij een echtpaar dat zich bij de VVV had opgegeven om tegen vergoeding toeristen te huisvesten. Hun zoontje van twaalf sprak engels en handelde de zaken af.

De verrassing was indertijd het Brukenthal museum, dat vol hing met Transsylvaanse, Italiaanse en Hollandse meesters. Het museum, gevestigd in een oud paleis, heeft inmiddels enkele geroofde topstukken terug en is er alleen maar verder op vooruit gegaan. De moeite van een bezoek waard, zeker voor snobs die niet wegkomen met een bezoekje aan de andere culturele hoofdstad van 2007, Luxemburg.