Woesteling Westerling

259

Ik kan helaas vanavond weer niet kijken, maar wie tijd heeft moet zeker de tijd nemen voor Andere Tijden, deel 2 over Celebes. Het tegenwoordige Sulawesi – eiland van mijn jeugd, vandaar de speciale interesse – was in 1946 het toneel van een ongehoorde reeks gruweldaden.

Andere tijden kreeg als eerste enkele commando’s aan het praten die dienden onder kapitein Westerling. De kapitein had de opdracht gekregen met een beperkt aantal mensen de rust in het gebied te herstellen. Dat deed hij door dorpen plat te branden en standrechtelijke executies. Er vielen 4000 doden. Citaat:

“[Voormalig commando] Van Groenendaal: ‘Toen iemand uit de groep naar voren kwam, ik zie dat nog voor me, pakte hij één van zijn pistolen en schoot die man dood.’ Westerling werkte de hele lijst af. ‘Er werd niets gevraagd, alleen naar je naam. Als je op de lijst stond, werd je doodgeschoten.’ “