De laatste truc van Tony Blair

290

Het einde nadert voor het Britse hogerhuis, meldt de Volkskrant vandaag. Voortaan worden de Lords gewoon gekozen. De dader is Tony Blair, die erin slaagt binnen tien jaar een traditie van zeven eeuwen om zeep te helpen.

Het lastige van het afschaffen van het benoemde en overerfde hogerhuis is dat je er een meerderheid in het hogerhuis nodig hebt. Tony was er al in geslaagd een heleboel adel uit te werken, maar de Lords vochten terug. Dus pompte hij het hogerhuis vol met vriendjes, die voor de Lord-titel nog bereid waren te betalen ook. Toen hij nog steeds tegenstand ondervond, liet hij de cash-for-honours zaak uitlekken, om het benoemde hogerhuis verder in diskrediet te brengen.

Het is waarschijnlijk niet allemaal zo van te voren bedacht, maar ik vind het toch behoorlijk geniaal.