Volkskrant stookt het vuurtje op

279

Volkskrant-journaliste Yvonne Doorduyn heeft bij de GroenLinkse partijtop het imago enigszins geobsedeerd te zijn door Femke Halsema. Begrijpelijk dus dat de kop over de volle breedte van de krant vandaag luidt ‘Verzet in GroenLinks tegen Halsema’ (ingekorte versie hier). Het gaat over de vrijzinnige koers en het besluit om ‘nu niet’ mee te doen aan de kabinetsformatie. Beide besluiten leunen op meer dan Femke alleen. Maar goed, een krantenstukje moet nu eenmaal een duidelijke boodschap hebben.

Bovenstaande sneer naar Doorduyn doe ik uiteraard, omdat ik ook een half uur met haar aan de lijn heb gehangen, maar mijn uiterst verstandige woorden de krant niet haalden. Ik denk namelijk dat de GroenLinkse wichelaars in den lande nog niet de helft van de (wandelgang)informatie hadden waar de fractie over beschikte, en dus makkelijk praten hebben als ze over regeringsdeelname een andere mening hebben.

Wat me in het stuk vooral opvalt, is de harde uithaal van Joost Lagendijk naar Femke. Hij behoorde toch tot haar trouwste adjudanten, een rol die nu door Tof Thissen overgenomen lijkt te zijn. Daar heb ik nu nog even geen mening over, maar straks ongetwijfeld wel.

Wouter ontkent overigens Femkes aantijgingen.