Zo hee, dat wordt me een groen kabinet

291

Het ziet ernaar uit dat het nieuwe kabinet fors gaat inzetten op milieu, zei de journaliste, denken jullie dan niet: waren we daar maar bij geweest? Ach, antwoordde ik, als het kabinet groen op de agenda zet, spinnen wij daar in de oppositie alleen maar garen bij. Want groen is ons onderwerp en ik kan me niet voorstellen dat een kabinet met het CDA de groene sterren van de hemel gaat spelen.

Nou, daar zat ik dus goed naast. Maar liefst 800 miljoen euro trekt het nieuwe kabinet uit voor milieu. Ja mensen, u leest het goed, 800 miljoen eurootjes. Dat is maar 500 miljoen minder dan voor lastenverlichting. En we gaan ook nog eens 350 miljoen euro belasting op vliegtickets heffen. Dat is bijna zes euro per passagier. Schiphol siddert!

Sterker nog, de jandoedel die over milieu gaat, mag zich de komende vier jaar minister noemen in plaats van staatssecretaris. De oorlog tegen het broeikaseffect is zo goed als gewonnen. Tegen 2020 heeft het kabinet Balkenende VI de globale klimaatverandering helemaal teruggedraaid.

Dat zou ongetwijfeld anders zijn geweest bij regeringsdeelname van GroenLinks, de partij die nog nooit iets voor het milieu heeft betekend. Dat is waar, want Boris van der Ham zegt het. Je moet tenslotte niet uitsluiten dat GroenLinks met al zijn gewicht er 900 miljoen voor de groene dingetjes uitgesleept had. En Boris kan het weten, want zijn partij is gehaaid in dat soort deals.