Een grafische slachtpartij

353

Regisseur Zhang Yimou slaagt er altijd weer in zijn muze Gong Li neer te zetten als een gekwelde vrouw met wie het slecht afloopt. Dus ook in ‘Curse of the golden flowers’, dat sinds deze week in de bioscoop draait. Gong Li speelt een keizerin in het oude China die wraak probeert te nemen op haar even meedogenloze man.

Een plot van niks, natuurlijk, maar wat een prachtige film. De kleuren spetteren van het scherm af, zelfs als het rood bloed in een bed van gele chrysanten is. Indrukwekkender dan de grootschalige gevechten zijn de massascenes in het paleis, met talloze figuranten die in hun overbodige veelheid de grootheidswaan van de keizerlijke entourage versterken.

De kranten spraken van een Shakespeariaans drama, maar ik moest aan een andere film denken: Cleopatra, met Elizabeth Taylor in de hoofdrol.