Femke ten strijde tegen het fatsoen

322

Ooit bestond in Nederland een maatschappelijke stroming, met name populair in linkse kringen, die het feminisme heette. De stroming had een blaadje, Opzij (inmiddels een glossy maandblad waarin alleen het gezicht van de hoofdredactrice nog permanente bozigheid uitstraalt), met een rubriek die Alledaags Sexisme heette. Daarin werden bijvoorbeeld advertenties aan de schandpaal genageld die tieten gebruikten om iets te verkopen.

Hoe anders zijn de tijden nu. De nieuwe minister van volksgezondheid keurt een donorcampagne af, omdat hij vindt dat de getoonde tieten niet functioneel zijn. En een van de twee vrouwelijke fractievoorzitters in de Tweede Kamer stelt daar verontwaardigd vragen over. O jee, o jee, er is hier toch niet sprake van sociaal-christelijk fatsoen? Tieten moeten kunnen!

Krijn van Noordwijk, de fotograaf in kwestie laat via de Volkskrant weten dat er “niets seksueels of erotisch aan” is. Voor alle duidelijkheid, dit is dus niet zinneprikkelend:

Neem je moeder in de maling, Van Noordwijk. Natuurlijk is dit erotisch. Dat is juist de kracht van het beeld. Sex sells. Het beeld met de man vooraan is niet voor niets gecentreerd rond de uitkleedhandeling, dat met de vrouw vooraan rond de borsten. Geef dat dan ook gewoon toe in plaats van een hypocriet verhaal op te dissen.

Ik neem geen aanstoot aan deze inderdaad vrij brave beelden, maar laten we wel eerlijk wezen: hier wordt het lichaam ouderwets als lustobject ingezet. En GroenLinks werpt zich op als bestrijder van degenen die dat onfatsoenlijk vinden.