Laat die verkiezingsevaluatie maar zitten

354

Kijk, zo doe je dat nou. De PvdA heeft een paar maanden na de verkiezingen al een snoeihard evaluatierapport van zowel de campagne als de koers van de partij, waar men nu lekker van gaat leren. Puist doorgeprikt, en genezen maar.

Nee, dan GroenLinks. Evenveel tijd nodig om een dertigmans commissie samen te stellen die zo’n rapport gaat leveren (okee okee, een voorhoede voor de campagne-evaluatie is al onderweg). En die vervolgens door de partijraad wordt afgeschoten, omdat er teveel mensen in zitten die de partij goed kennen. Ja, wat wil je dan, dertig willekeurige nieuwe leden een rapportje laten bakken?

De Wiardi Beckman stichting concludeert dat de PvdA in een spagaat zit tussen ‘de gewone man’ en de kosmopoliet. Dat is niks nieuws, want die spanning tussen liberaal aangelegde wereldburgers met goede bedoelingen en jan-met-de-rookworst heeft altijd bestaan. Lijkt mij een zinnige analyse, en niet alleen voor de PvdA.

Ik stel voor dat GroenLinks zijn eigen evaluatie gewoon helemaal laat zitten. Die van de PvdA is ook bruikbaar, en bovendien geschreven door mensen die niet tot het te wantrouwen partijkader van GroenLinks behoren.