Vier of vijf zetels?

326

Het worden spannende dagen voor Herman Meijer, de Rotterdamse nummer vijf op de lijst voor de Eerste Kamer. GroenLinks haalde bij de statenverkiezingen 6,1 procent van de stemmen, net niet genoeg voor vijf zetels (het is 5,3 voor 4 zetels en 6,7 voor 5 zetels).

De vraag is nu wat de diverse provinciale partijen gaan doen. Ze hebben met 1,8 procent meer dan genoeg om hun Onafhankelijke Senaats Fractie te handhaven. De rekenmeesters daar zullen de komende dagen aan de slag gaan hoe zij het best kunnen stemmen. Allicht dat bij de herverdeling van restzetels GroenLinks dan net binnen de boot valt, zoals bij de NOS gisteravond. Ook de SGP mag op een zeteltje extra hopen. Kortom, de hazen zijn nog niet uitgelopen.

In Rotterdam, overigens, bleeft het verlies van GroenLinks beperkt ten opzichte van vier jaar geleden (van 7,2 naar 7,4 procent). Vergeleken met de verkiezingen van november is er zelfs stevige winst, want toen had GroenLinks 5,0 procent.