ABN Barclays

380

Op de afschriften van een van mijn bankrekeningen komt binnenkort dus Barclays te staan. Nou was ABN Amro al niet de meest koshere bank (donderdag demonstratie tegen mijnbouwinvesteringen), maar van Barclays krijg ik toch echt een beetje de kriebels. Dat ze ooit wellicht iets met de slavenhandel van doen gehad hebben, zal ik ze niet nadragen, maar hedendaagse acties wel.

Zo is Barclays een van de belangrijkste financiers van het Mugabe-regime in Zimbabwe. Uit Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid is het vertrokken onder publieke druk, maar in Zimbabwe is het van plan te blijven.

Barclays wordt ook genoemd in verband met de Omkareshwar dam in India, een grootschalig waterkrachtproject waar onder andere ABN Amro zich nog verre van wenste te houden vanwege de sociale en ecologische gevolgen.

En dan heb ik het nog niet over het misleiden van klanten, gedoe over de benoeming van een topman en een andere topman die dik zestig miljoen euro toucheert.