Graaiende ambtenaren

366

Zo, de leraren heb ik deze week al op hun ziel getrapt, dus wie zal ik nou eens beledigen met mijn ongenuanceerde visies, eens kijken, ja, de rijksambtenaren. Tien procent kunnen ze erbij krijgen en wat denk je? Halen ze hun neusjes voor op. Nou ja, vooruit, de bonden mogen wel verder onderhandelen, maar van harte gaat het niet.

De reden is dezelfde waarom topsalarissen de pan uit rijzen: men kijkt naar degenen bij de concurrentie die beter verdienen. Geloof me: er zijn in het bedrijfsleven ook heel veel mensen minder af dan rijksambtenaren, maar daar hoor je ze nooit over. Het is een soort universele graaiwet die lonen verder dan de inflatie omhoog stuwt.

Waarom je überhaupt loonsverhogingen boven de inflatie bij cao zou afspreken, is mij overigens onduidelijk. Iedere ambtenaar die niet te zwaar ondergemiddeld presteert, krijgt toch al zijn automatische periodiek? Maar goed, als zelfstandig ondernemer ben ik waarschijnlijk te zeer gewend aan de gedachte dat je alleen meer geld krijgt als je ook meer presteert, niet als je het werk neerlegt.