Leraren zien liever geen leerlingen

364

Jonge leraren in mijn vriendenkring zijn best bereid het toe te geven: het valt ontzettend mee met de werkdruk in het onderwijs en met de salarissen is ook weinig mis. Maar goed, ze zouden wel gek zijn om dat in het openbaar te zeggen, want houwen is houwen, tenslotte, en ze hebben geen enkel belang bij de ontkrachting van het sprookje. Politiek ook niet haalbaar, want iedereen vindt goed onderwijs belangrijk, dus kom niet aan de meester.

Enfin, gewaagde actie dus van Ronald Plasterk om in zijn wittebroodsweken al te mijmeren dat 55 vakantiedagen wel een beetje veel is. Als hij echt iets wil doen aan volgevreten docenten, heeft hij zijn vier jaar hard nodig.

Boze bonden natuurlijk. Die 55 dagen is helemaal niet veel, het is juist te weinig. Leraren moeten nog minder tijd voor klassen met minder kinderen doorbrengen. Kinderen zijn nu eenmaal slopend, daar moet je niet te lang aan blootgesteld worden. Maar goed, hier mag ik natuurlijk helemaal geen mening over hebben, voordat ik met de bonden gesproken heb.