Een brandje heb je zo te pakken

405

Belangrijke uitspraak van de Raad van State voor iedereen die en cultureel of ander podium drijft: gemeenten mogen geen strengere veiligheidseisen stellen dan het Rijksbouwbesluit voorschrijft. Door een deur van een meter breed kunnen definitief 135 mensen vluchten en niet minder. De volgende veiligheidsabsurditeiten uit mijn mailnetwerkje wil ik jullie niet onthouden.

Christian: “Ach ja, regels. Ik heb net een interview gedaan bij een ingenieursbureau dat hemel en aarde heeft moeten bewegen om de Amsterdamse brandweer ervan te overtuigen dat een sprinklerinstallatie boven een zwembad weinig zin heeft en dat het ook erg moeilijk is halverwege een brandwerende muur aan te leggen.”

Paul: “De idiote ARBO-neuroot die opmerkte dat een toneel van een schouwburg een werkplek is waarop daglichttoereding noodzakelijk was, heeft gelukkig wel gelijk gekregen: tegenwoordig worden toneeltorens voor veel geld van afsluitbare en zwaar-geluidwerende ramen voorzien.”
“Helaas heeft de gek die op het toneel hekjes langs een geopende orkestbak
wilde plaatsen het niet gehaald – die zit nu in een dwangbuis ergens in een instituut in de bossen. En naar verluid hebben ze de nerd die voorstelde om acteurs helmen op de doen en schoenen met stalen neuzen te laten dragen (ze lopen immers onder de trekken, die vol met lampen hangen) op transport gezet naar Tanganjika.”

John: “Voorstelling: Antonius en Cleopatra – Shakespeare – Publiekstheater. In de zaal (dus voor het brandscherm) werd een zwembad van 11 x 4 x 1,5 meter gebouwd (De eerste 6 rijen werden verwijderd). Gedurende de dag werd er zo vele honderden liters water via de blusinstallatie in dit bad gepompt. Twee dompelaars zorgden ervoor dat de temperatuur van het water op 30C werd gebracht. Tijdens de voorstelling werd het bad gedurende tien minuten gebruikt. Annette Nieuwenhuis lag leuk gedrapeerd op een knalrood luchtbed, in het midden van het zwembad verankerd, een sigaretje te roken en wat open deuren in te trappen over liefde, verraad en de betrekkelijkheid van het Egyptisch klimaat. Brandweereis: Twee met persmaskers en bijlen uitgeruste brandweermannen links en rechts van het bad. Want de sigaret was extra brandgevaarlijk.”