Liever dictatuur dan democratie in moslimland

398

Als Aung San Suu-Kyi een moslima was, zou Ayaan Hirsi Ali dan ook de lof van de Birmese junta zingen? Die gedachte viel me binnen bij het lezen van dit artikel, waarin AHA, een intellectueel waar zelfs Connie Palmen bij verbleekt, het opneemt voor het Turkse leger.

Dit leger moet namelijk de democratie verdedigen tegen het parlement, dat de verkeerde president dreigt te kiezen. De gematigd islamitische regering heeft weliswaar tot nu toe weinig fout gedaan, maar dat is slechts een rookgordijn om genoeg macht te verzamelen teneinde ongestoord de sharia in te kunnen voeren. Daarom was het naïef van de EU om het Turkse leger onder controle van de politiek te willen brengen.

Helaas, zelfs de lezers van Geenstijl beginnen een beetje moe te worden van Cassandra Ali. Ondertussen heeft het Turkse parlement de democratie weer een zware slag toegebracht: de president wordt voortaan rechtstreeks door het volk gekozen. Gelukkig is de huidige president een vazal van het leger die dit fundamentalistische idee met een veto zal bombarderen.