270.000 euro voor ‘De Vinger’

458

Goed, Hans Hoogervorst gaat als chef financiële markten twaalf procent minder verdienen dan zijn voorganger, Arthur Doc etc. Maar het blijft 270.000 euro, een smak meer dan zijn vorige baan en dik boven het strookje van JP de MP. Iedereen over de zeik.

Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk vind ik dat er een grens mag zijn aan salarissen in de publieke sector, maar het is een absurde gedachte dat politici dan bovenaan de piramide moeten staan. Secretaris-generaal op een ministerie, om maar eens wat te noemen, is een veel zwaardere baan dan minister.

Policitus is meer en meer een pr-functie. Natuurlijk, je draagt ook veel verantwoordelijkheid, maar daar hoef je niet zoveel voor te kunnen. Het is vooral een kwestie van lekker babbelen en een dikke huid.

Of De Vinger die 270.000 waard is, weet ik niet, maar in de financiële wereld is het peanuts en ik ben blij dat er iemand voor de baan gevonden is die het net zo achter zijn ellebogen heeft als de lui die hij moet controleren. Een bovengrens is goed, maar de Balkenendenorm is kolder. Politici die daaraan vasthouden zijn ofwel hypocriet, of lijden aan een ernstige vorm van zelfoverschatting.