De nieuwe Schipholcommissie

459

Guus Berkhout is de hoogleraar akoestiek die zijn poot stijf hield toen het kabinet Kok hem wilde laten zeggen dat Schiphol best binnen de bestaande geluidsnormen kon uitbreiden. Hij stapte uit de commissie die zijn naam droeg. Toen ik hem onlangs interviewde vertrouwde hij me toe dat er een nieuwe commissie zat aan te komen.

We zullen zien, dacht ik toen, maar inmiddels staat het onderwerp ‘Schiphol groeit binnen de geluidsnormen’ weer kraakhelder op de agenda. Daar zal dus een commissie aan te pas moeten komen en Berkhout is zowel deskundig als bewezen onpartijdig.

In het interview laat Berkhout ook zijn politieke kant zien: hij vindt dat politici zich minder met het landsbestuur moeten bemoeien. De bevolking moet zich rechtstreeks over onderwerpen uitspreken en technocraten gaan die beslissing dan uitvoeren.