Een ongezonde obsessie

453

Het staat (zij het niet met zoveel woorden) in GroenLinks Magazine, dus het is waar: ik ben een racist. Ik heb namelijk het gedoe rond Cheryl Braam vergeleken met dat rond Tara Singh Varma. Daar heb ik geen spijt van. Er is weliswaar een fors nuanceverschil, maar we hebben het wel degelijk over twee volksvertegenwoordigers die in overspannen toestand zich zo dom gedroegen dat ze de hoon der natie over zich heen kregen.

Voor mij hield de overeenkomst daar op, maar voor anderen niet. Zij zagen ook de overeenkomst, althans ongeveer, in huidskleur en maakten daar meteen een punt van. Ik vind dat niet zo’n gezonde obsessie.

Een vergelijking tussen twee allochtone politici, al zou ze volkomen onterecht geweest zijn, is niet automatisch gebaseerd op hun afkomst. Ik zou willen dat we die reflex binnen GroenLinks zo onderhand te boven waren. Mij interesseert het in elk geval geen zier.