Rotterdamse pop toogt ziel

441

Bij alle gedoe rond de statenfractie zou ik bijna vergeten dat de hoofdmoot op de ledenvergadering morgenavond een discussie tussen cultuurwethouder Orhan Kaya en mij is over de Rotterdamse popmuziek. Aanleiding genoeg.

Uitgaansgeweld is er daar onvermijdelijk een van. Afgelopen weekend viel een dode in Baroeg en eerder dit jaar bij de Maassilo. Mijn eigen Waterfront is tot nu toe gevrijwaard gebleven van dodelijke slachtoffers, maar ik besef ter dege dat wat Baroeg overkwam, net zo goed bij ons had kunnen gebeuren.

Toch mag ik hopen dat dit niet de hoofdmoot wordt. De hoorzitting die de gemeenteraad vorige week hield, liet zien hoe zieltogend de sector is. Binnen twee jaar is de volledige popmuziek in elkaar geklapt. Ze raakt ook etnisch gesegregeerd. Allemaal geen fijne vooruitzichten als je bedenkt dat Rotterdam in 2009 de jongerenhoofdstad van Europa moet zijn.

Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Waterfront is er na jaren van financiële ellende bovenop en gaat binnenkort uitbreiden. Nighttown gaat weer open, althans wanneer deze zoveelste poging niet strandt. WORM en Rotown strijden om de titel beste podium van het jaar.

Update paar uur later: de dader van de doodslag bij Baroeg is een Rotterdammer, die het niet pikte dat het Poolse slachtoffer een racistische opmerking maakte naar een Aziatische vriend van hem.