Bericht van gringo: Belize City

490

Gringo, nou, eigenlijk whitey, want Belize is een engelssprekende enclave in Midden-Amerika, een uitvloeisel van het feit dat het ooit populair was bij Britse piraten. Wat meteen opvalt bij het oversteken van de grens, is dat de bevolkingssamenstelling verandert. Guatemala kent alleen Maya’s en Ladino’s. Hier verschijnen ineens ook Europeanen, Afrikanen en Chinezen in het straatbeeld.

Belize City is niet de hoofdstad van het land. Dat is Belmopan, een veldje enkele tientallen kilometers landinwaarts, waar na een vernietigende orkaan alle ministeries heen verhuisd zijn, terwijl de rest van de bevolking ervoor koos aan de kust te blijven en hun provinciestad te herbouwen.

Wat doe ik hier? Ja, dat vroeg ik me ook af, toen ik binnen de kortste keren mijn rondje gelopen had en vooral werd aangesproken door taxichauffeurs die mij naar het vliegveld wilden brengen, naar het busstation of naar de haven om terug te kunnen keren naar het grote cruiseschip dat net buitengaats ligt.