Bericht van gringo: Chetumal

496

Welnu, beste vrienden in de cultuur, voordat jullie gaan denken dat ik de rest van mijn vakantie met mijn luie reet in een strandstoel ga zitten: vandaag heb ik weer aan cultuur gedaan, namelijk een museum gezien. En nee, dan bedoel ik niet een wrakkig hutje waar met vage Spaanse bijschriften waardevolle archeologische vondsten staan weg te rotten.

Het Museo de la cultura Maya in Chetumal kan alle standaarden der moderniteit doorstaan, een niet al te volgepropt museum dat de basiswaarden uiteenzet die de Maya’s belangrijk vonden. Het gebouw is opgezet in drie lagen, naar de Maya cosmologie van onderwereld, aarde en hemel. Prachtige maquettes, replica’s van belangrijke beelden en een enkele origineel, heldere panelen en zelfs enkele hands-on opstellingen, onder meer een Maya telraam volgens het twintigtallig stelsel.

Chetumal ligt weliswaar aan de kust, maar toeristen doen hier doorgaans weinig meer dan overstappen op een andere bus. Het museum rechtvaardigt de inbouw van enkele uren overstaptijd.