Bericht van gringo: Lamanai

494

Het is een dik uur met de boot vanaf de dichtstbijzijnde weg – een fraaie tocht overigens – maar dan ben je ook in Lamanai, hetgeen ondergedoken krokodil betekent. De mayatempels steken er majestueus boven het gebladerte van de jungle uit en de brulapen vechten akoestisch hun territoriumdrift uit.

Lamanai, Belize, is geen groot complex, althans het blootgelegde gedeelte niet. Het is echter wel een van de meest continu bevolkte steden uit mayatijd, met gebouwen uit de preklassieke, klassieke en postklassieke periode. Waar andere, grotere steden als Chichen Itza, Tikal en Copan op de duur verlaten werden, bleef Lamanai op haar eigen schaal bloeien. Tot uiteindelijk ook hier de jungle zich meester maakte van de stad, die op haar hoogtepunt 50.000 inwoners kende.