Bericht van Gringo: Panajachel

484

Panahatsjel, ook wel Gringotenango genoemd, is een lelijk oord dat al sinds de hippies populair is bij buitenlanders. Dat komt door het uitzicht: het Atitlan meer, geflankeerd door drie vulkanen. Dat maakt de hoofdstraat goed, waar tussen de restaurants door originele inheems souvenirs te koop zijn. Dat is vooral geborduurde kleding, zoals die door traditionele mayavrouwen gedragen wordt, in leuke felle kleuren, mogelijk gemaakt door de synthetische-kleurstofindustrie.

Hoe dan ook, het meer leent zich uitstekend om lekker met een drankje erbij wat rond te hangen en te lezen. Bijvoorbeeld de Prensa Libre van vandaag, die net als gisteren een pagina uittrekt voor de financiering van de presidentsverkiezingen.

Slechts zeven van de veertien kandidaten hebben enig inzicht gegeven in de omvang en herkomst van hun campagnefonds. Het verst gaat de partij van Rigoberta Menchu (kansloos, want impopulair bij het establishment), die het kleinste budget heeft, maar wel bereid is de herkomst van de gelden bekend te maken, als andere partijen dat ook doen. De angst is dat sponsoren van verliezende kandidaten op rancune van de gekozen president moeten rekenen.