Bericht van gringo: Tulum en Chichen Itza

492

Op zich zou mijn waardering van archeologische objecten niet afhankelijk moeten zijn van de aanwezigheid al dan niet van onverschillig kijkende Russinnen in bikini, maar op de een of andere manier maakt het toch uit, vooral als het er veel zijn.

Tulum, aan de kust ten zuiden van Cancun, heeft er een heleboel van, mede omdat je vanaf de oude tempels naar het strand kunt afdalen. Het is dus de perfecte plek om thuis te kunnen zeggen dat je ook wat aan cultuur gedaan hebt. De ruïnes zelf zijn fraai, maar niet van een indrukwekkende schaal. Het is de ligging op een klif die het hem doet. Die draagt de reputatie van Tulum, waar Fellini ooit nog eens een strip over gemaakt heeft.

Chichen Itza, een heel eind ten westen van Cancun, is andere koek, een gigantische tempel annex zonnewijzer, omgeven door vele bijgebouwen, die ooit het centrum van een stad met 50.000 inwoners vormden. Minder bikini’s maar des te meer touringcars. Het zal wel weer snobistisch zijn, maar dan waardeer ik toch de stilte van Tikal en Copan.