En nog een overlijdensbericht

493

Het verscheiden van de LPF is in linkse kringen met enig besmuikt gelach ontvangen, maar dat er nog een partij ter rechter zijde afgelopen weekend het loodje heeft gelegd, is velen ontgaan. De Nationale Aliantie is niet meer.

Ooit heb ik voorman Jan Teijn twee minuten horen spreken, bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, toen alle kleine partijen wat spreektijd kregen tijdens een manifestatie in de Rotterdamse gemeentebibliotheek. Jan nam enthousiast, maar ook enigszins verbouwereerd het woord, riep dat de partij trots was op Nederland, zijn cultuur en nog wat dingen. Daarna viel hij stil, en hij had nog een minuut te gaan. Toen zei Jan: “En het milieu, het milieu vinden wij ook belangrijk.”

Dat waren zijn laatste woorden. Nog altijd perplex over de gelegenheid die hij gekregen had, stapte Jan van het podium, de onschadelijkste cryptofascist van Nederland. We zullen hem niet missen, maar ach…